Pracownik to nie żebrak

Zbigniew Kubicki   11 października 2017   Możliwość komentowania Pracownik to nie żebrak została wyłączona

11.10.2017.       Wzmacnia się pozycja polskich pracowników na rynku pracy. Mogą już negocjować warunki i nie muszą korzystać z pierwszej lepszej oferty pracy.

Z sondażu realizowanego przez Instytut Badawczy Randstad wynika, że 23 proc. Polaków boi się utraty obecnego miejsca zatrudnienia. Jednocześnie rzadziej niż do niedawna pracownicy mówią o zmianach zawodowych w swoim życiu. Jeśli już się takie pojawiają, to z własnej inicjatywy i dlatego, że oferta nowego pracodawcy była lepsza.

Co piąty badany zmienił w ostatnim kwartale pracę. Tak niskiego poziomu rotacji na rynku pracy nie notowano w badaniu od blisko 4 lat. W stosunku do poprzedniego kwartału ten odsetek zmniejszył się o 7 punktów procentowych – był to największy spadek w historii Monitora Rynku Pracy. Co drugi badany zaznacza, że zmienił pracę, ponieważ dostał lepszą ofertę.

Od czterech lat jako główny powód rotacji Polacy wskazują lepsze warunki pracy w nowym miejscu zatrudnienia. Od tego też czasu dynamicznie maleje odsetek osób, które pracę zmieniły ze względu na zmiany struktury firmy, co na ogół ma związek ze zwolnieniem.
W najnowszym badaniu Monitora Rynku Pracy co drugi pracownik deklarował, że o zmianie pracy zdecydowała lepsza oferta – jest to najwyższy wynik w historii. Jeszcze cztery lata temu deklarowało to 30 proc. respondentów.

Dotychczas Polska przodowała w Europie pod względem rotacji. W najnowszej edycji badania, po raz pierwszy od czterech lat, wskaźnik rotacji był niższy niż europejska średnia.

Tekst ukazał się dnia 10.10.2017 r. na  stronie internetowej kwartalnika NOWY OBYWATEL

www.nowyobywatel.pl