Komunikat do pracowników od zarządu SBC.

Zbigniew Kubicki   3 maja 2020   Możliwość komentowania Komunikat do pracowników od zarządu SBC. została wyłączona

Szanowni Państwo,

w dniu 1 maja bieżącego roku, w późnych godzinach wieczornych zostaliśmy poinformowani przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Wągrowcu, o tym, że jeden  z naszych pracowników został poddany testowi na obecność koronawirua/COVID-19. Test dał wynik pozytywny. W związku z tym, Zarząd firmy podjął decyzję o wstrzymaniu pracy  w dniu 2 maja w celu przeprowadzenia dodatkowej dezynfekcji powierzchni produkcyjnych, autobusów w produkcji i pomieszczeń socjalnych w dniach 2 i 3 maja.   Nasz pracownik, z którym jesteśmy w stałym kontakcie, czuje się dobrze i nie jest hospitalizowany. Testowi na obecność koronawirusa został poddany ze względu na pośredni kontakt z osobą zdiagnozowaną jako „pozytywna”. Osoba ta nie jest pracownikiem naszej firmy.

Jednocześnie informujemy, że najbliżsi współpracownicy osoby zdiagnozowanej jako zakażona, zostali poddani obowiązkowej kwarantannie nałożonej przez Stację Sanitarno- Epidemiologiczną. Ponadto, jako firma, podjęliśmy szersze działania profilaktyczne  i objęliśmy dodatkową kwarantanną grupę około 25 współpracowników. Osoby te zostały poinformowane indywidualnie o obowiązku pozostania w domu.

Począwszy od pierwszej zmiany w poniedziałek 4 maja 2020, firma będzie kontynuować działalność na dotychczasowych zasadach.   Przypominamy wszystkim pracownikom o już obowiązujących na terenie naszej firmy procedurach, które przedstawiamy poniżej. Prosimy także, aby stosować się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia oraz Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie przeciwdziałaniu epidemii koronawirusa/COVID-19.

Ponadto, począwszy od poniedziałku 4 maja 2020 do odwołania, wprowadzamy obowiązkowe korzystanie przez wszystkich pracowników na terenie zakładów Solarisa:

1) z maseczek ochronnych

2) z rękawiczek ochronnych.  Ich dystrybucja będzie odbywać się na dotychczasowych zasadach:

1. Jednorazowe rękawiczki można pobrać przed wejściem na teren firmy, w narzędziowni lub na stanowiskach pracy.
  2. Maseczki ochronne można pobrać u brygadzistów, liderów lub kierowników. Pracownicy administracyjni mogą pobrać maseczkę u pracowników Ochrony.

Dodatkowo przypominamy o obowiązujących w naszej firmie procedurach i zaleceniach:

1) Obowiązkowy pomiar temperatury wszystkich pracowników i osób wchodzących na teren firmy.

2) Maksymalne ograniczenie przebywania pracowników firm zewnętrznych na terenie naszej firmy. Ich praca została ograniczona do dwóch wydzielonych i odpowiednio wyposażonych miejsc.

3) Kierownicy, brygadziści i pracownicy zostali zobowiązani do organizacji pracy w taki sposób, aby utrzymać odpowiedni dystans między pracownikami i minimalizować grupy pracowników, które jednocześnie przebywają w jednym miejscu.

4) Szatnie oraz przestrzenie wspólne są znacznie częściej sprzątane oraz dezynfekowane.

5) Po zakończeniu ostatniej zmiany roboczej w każdej lokalizacji przeprowadzane jest 30 minutowe wietrzenie hal produkcyjnych.

6) Do odwołania oprócz dystrybutorów z wodą wprowadzona została dystrybucja wody w opakowaniach plastikowych o pojemności 0,5 l.

7) We wszystkich przestrzeniach wspólnych oraz najczęściej odwiedzanych przez pracowników miejscach zainstalowano dozowniki z płynami dezynfekującymi.

8) Wszystkie drzwi wewnętrzne, które nie muszą być zamykane ze względu na bezpieczeństwo przeciwpożarowe, zostały otwarte na stałe lub wymontowane, by zminimalizować kontakt dotykowy przez wielu pracowników z klamkami (w tym drzwi wejściowe do łazienek).

9) Karty czasu pracy należy odbijać w czytnikach bezdotykowo, nie przykładając bezpośrednio ręki do czytnika.

10) Kołowrotki wejściowe na teren zakładu w Bolechowie należy przesuwać nogą (udem) bez dotykania kołowrotków ręką. Kartę przy nich należy również odbijać bezdotykowo.

11) Wydłużono przerwę pomiędzy I i II zmianą do godziny (14:00-15:00), aby zminimalizować kontakt pomiędzy pracownikami poszczególnych zmian oraz zapewnić odpowiedni czas na dezynfekcję szatni oraz toalet.

12) Zamknięto wszystkie firmowe stołówki i wyłączono z użytkowania wszystkie automaty z napojami i przekąskami.

13) Witamy się bez podawania sobie rąk.

14) Zapewniono bezkontaktową możliwość składania dokumentów w działach obsługujących pracowników, np. Dział Kadr i Płac.

15) Zapewniono możliwość pracy zdalnej dla wszystkich pracowników mogących wykonywać swoje obowiązki w taki sposób.

16) Obowiązuje zakaz zagranicznych podróży służbowych.

17) Odwołano wszystkie firmowe, zarówno wewnętrzne, jak i zewnętrze, wydarzenia, spotkania oraz konferencje.

18) Zawieszono do odwołania możliwości odwiedzin zakładów przez grupy zorganizowane.

19) Przygotowano szczegółowe wewnętrzne procedury działania na wypadek pojawienia się zakażeń koronawirusem wśród pracowników Solarisa.

20) Dezynfekcji poddawane są wszystkie autobusy przyjeżdżające do naszego Serwisu.

Przestrzegajmy powyższych zasad w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo nas wszystkich.